tiistai 18. syyskuuta 2018

Vihreiden kriisistä


Vihreiden kriisi ei oikeasti ole yksittäisen kansanedustajan kikkailu. 
Vihreiden kriisi on ilmastonmuutos ja niin sen tulisi olla muidenkin kriisi.

Miksi kansanedustajan taksiajelut ja korkeamman kulukorvauksen nostaminen yltävät iltapäivälehtien otsikoihin? Kyse on mielestäni vähän samasta asiasta kuin ihmisten seksuaalisuudessa; kun nainen toteuttaa seksuaalisuuttaan hän on lutka, kun mies tekee saman, hän on playboy. Kun vanhan puolueen kansanedustaja tekee talousrikoksen, kaikki kohauttavat vain olkiaan ja miettivät, että se nyt periaatteessa kuuluu pakettiin. Kun arvopuolueena tunnetun Vihreän liikkeen kansanedustaja venyttää sääntöjä, siitä vedetään otsikoita iltalehteen. Kun samaan aikaan vielä puheenjohtaja on sairaslomalla, puhutaan Vihreiden kriisistä. Vihreiden kriisi ei kuitenkaan ole puheenjohtajan sairasloma, eikä se ole yksittäisen edustajan kikkailut. Vihreiden kriisi on oikeasti ilmastonmuutos ja se pitäisi pitää mielessä muidenkin kuin Vihreiden.

Kauhuskenaarioita on kuultu niin paljon, että ihmiset ovat jo sulkeneet niiltä korvansa. Kaikkein surullisinta on se, että kyse ei ole pelottelusta, vaan tieteentekijöiden mittaustuloksista. Veden pinta ei mittausten mukaan pelkästään nouse; se nousee kiihtyvällä tahdilla. Jos kaikki jäätiköt sulaisivat, veden pinta nousisi 80 metriä. Onneksi tämä on oikeasti kauhuskenaario. Sen sijaan 125 000 vuotta sitten maapallon keskilämpötila oli nykyisissä lukemissa ja merenpinta oli 6-9 metriä ylempänä. Kysymys ei enää kuulu: ”Onko ilmastonmuutosta? ” Tiedetään, että ilmastonmuutos on täällä jo tänään. Kysymys kuuluu nykyään näin: ”Kuinka nopeaa on jäätiköiden sulaminen?” "Kuinka paljon ja kuinka nopeasti meidän tuntemamme maailma tulee muuttumaan?"

Ilmastonmuutoksen tullessa yhä voimakkaammin osaksi päivän politiikkaa ympäri maailman, me voisimme olla jopa ilmastonmuutoksen voittajien joukossa, jos me vain tulemme olemaan eturintamassa kehittämässä vihreää teknologiaa. Koulutukseen ja tutkimukseen on satsattava siis heti.

Vihreisiin on kerääntynyt suuri joukko ihmisiä, jotka tietävät ympäristön suojelemisesta todella paljon. Minä toivon vaalivoittoa Vihreille, jotta seuraavassa hallituksessa olisi mukana porukkaa, jotka näkevät maailman nimenomaan ilmastokriisin torjunnan kautta; sillä jos me nyt jäädymme kuin peura ajovaloihin, ilmastokriisi tulee vyörymään yllemme hyvinkin pian, eikä mitään ole enää tehtävissä.

Vihreissä on monenlaisia ihmisiä; on cityvihreitä, jotka eivät voi käsittää, miksi jotkut asuvat kaukana joukkoliikennevälineistä ja sitten on vihreitä, jotka haluavat olla mahdollisimman kaukana vilinästä mahdollisimman paljon. On tiukasti askeettisesti eläviä Vihreitä ja toisia, jotka kuljettavat jokapäiväisen jauhelihapakettinsa citymaasturilla automarketista. Myönnän, että aika paljon enemmän hyviä valintoja voisin itsekin tehdä, mutta minä rakastan maalla asumista. Rakastan astua illalla kuistille pesemään hampaitani ja kuunnella samalla lehtopöllön huhuilua tai satakielen liverrystä. 

Kyllä ihmisten henkilökohtaisilla valinnoilla on merkitystä, mutta se millä on todella merkitystä; on lait. Vain oikeasti ohjaamalla kulutusta ilmastoystävällisempään suuntaan veroilla, karsimalla ympäristölle haitalliset tuet pois ja tukemalla reippaalla kädellä ympäristöteknologian kehittämistä, me voimme vaikuttaa. 
2 kommenttia:

  1. IL "Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola on laskuttanut Lasten ja nuorten säätiöltä eduskunnan taksikortilla tekemiään matkoja. Matkat liittyvät kouluvierailuihin, joista Toivolalle on maksettu palkkio."

    ihan vain pikkuisen venytti sääntöjä. Turhaa nostaa kohua Niinkö?

    VastaaPoista
  2. Eli varasataminen ja petoksen tekeminen (sitä kaksoislaskuttaminen ja luvattomien matkakorvausten nosto on) on ok koska on "arvopuolue" vihreiden edustaja? Aivan jäätävää tämä damage control. Ei voi muuta kuin nauraa.

    VastaaPoista