tiistai 4. syyskuuta 2018

Valta turmelee ihmisen

Kolumnini paikallislehdessä 4.9.2018

Lapseni kysyi minulta: ”Äiti, mitä sinä tekisit ensimmäiseksi, jos olisit diktaattori?” Vastasin: ”Palauttaisin edustuksellisen demokratian käyttöön. Myönnän, että edustuksellinen demokratia on ollut turhauttavaa; varsinkin tällä hallituskaudella. Samalla se on paras valtionmuoto, mitä on keksitty, sillä valta turmelee ihmisen. Kun asioihin saadaan monen ihmisen ja ihmisryhmän näkökulma, lopputulos on aina kompromissi ja monesti ne osuvat parhaiten oikeaan.

Kun valta keskittyy liiaksi yhdelle ihmiselle, käy lopulta niin kuin on käynyt Pohjois-Korealle tai Neuvostoliitolle. Myös pienemmissä piireissä liiaksi keskittynyt valta turmelee ihmisen. Tästä on hyvänä esimerkkinä Suomen kaksi transpolia, joilla on lain suoma yksinoikeus asettaa transdiagnooseja. Vaikka WHO:n 2018 julkaistu ICD-11 tautiluokitus tulee voimaan muiden tautien osalta Suomessakin muutaman vuoden päästä, valtaan päässeet transpolien ylilääkärit eivät halua päästää irti vallankahvastaan. Muualla enää transsukupuolisuutta ei lueta mielenterveyden häiriöihin, mutta Suomessapa jatketaan transihmisten tutkimista psykiatrien toimesta, vaikka toiminta on täydessä ristiriidassa uusimpien tutkimustulosten kanssa.

Toinen hyvä esimerkki siitä, mitä valta tekee ihmiselle, on vasta paljastunut Pohjolakodin nuoriin kohdistuva nöyryytys. Pohjolakodin työntekijä-miehet olivat esimerkiksi riisuneet pakolla koulukodissa asuvia tyttöjä tehdessään ruumiintarkastuksia. Nämä työntekijät jäivät ilman rangaistusta, sillä hehän olivat vain töissä. Osalta vietiin oikeus opiskella ammattikoulussa. Yhdessä yksikössä ei saanut juoda mehua tai syödä vaaleaa leipää. Ulkona nuoret saivat käydä vain 15-60minuuttia päivässä.

Aikuiset vangit joutuvat vankilaan ennalta määrätyksi ajaksi rikostensa vuoksi. Rangaistus määrätään tarkoin säädellyssä oikeusprosessissa. Lapset joutuvat vankilaakin tiukempiin oloihin vain yhden sosiaalityöntekijän päätöksellä määräämättömäksi ajaksi.

Oli sitten kyse diktatuurista, joka kohdistuu kokonaisiin kansoihin, koulukodin yksinäisiin asukkeihin tai ruumiinsa vankina oleviin transihmisiin, näyttää kovin siltä, että valta turmelee ihmisen.

Riikka Aapalahti,
Vihreä suurperheen sijaisäiti
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti