lauantai 11. maaliskuuta 2017

Pieni juttu useimmille, mutta iso juttu sukupuolivähemmistöille


Meillä on kotonakin ihan sama vessa perheemme kaikille sukupuolille. Niin varmasti teilläkin? Se ei olisi keneltäkään pois, jos myös jokaisesta oppilaitoksesta ja jokaisesta julkisesta rakennuksesta löytyisi ainakin yksi vessa, joka olisi sopiva kaikille sukupuolille. Sukupuolen mukaan rajatut vessat eivät ole ongelma meille, jotka olemme samaa mieltä kätilön kanssa sukupuolestamme, mutta se on toisinaan suuren suuri ongelma niille, jotka eivät ole. Näin kaikki voisivat käydä koulu-, opiskelu- ja työpäivän aikana vessassa ilman, että se olisi kenellekään kiusallista.

Toinen pikkujuttu, joka ei olisi keneltäkään pois; olisi mahdollisuus valita kirjastokorttiin naisen tai miehen sukupuolen sijasta "muu sukupuoli" tai "en halua kertoa". Helsingin Sanomat uutisoi taannoin, että ainakin Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastoissa tämä on ollut mahdollista jo viime kesästä lähtien, eikä siitä ole ollut haittaa kenellekään; sen sijaan iloa on ollut senkin edestä niille, jotka eivät näytä juridiselta sukupuoleltaan tai eivät tunne itseään kummaksikaan viralliseksi sukupuoleksi. Tämän jälkeen kirjaston tiskillekin olisi helppo mennä asioimaan ilman kiusallisia tilanteita. Porvoossahan translapsilla ja -nuorilla on jo mahdollisuus saada kirjastokortti kutsumanimellään virallisen nimen sijasta. Tämä uudistus ei siis olisi enää isokaan muutos vallitsevaan käytäntöön. Sama linja tulisi saada käyttöön myös bussiliikenteeseen, jotta nöyryyttäviltä tilanteilta vältyttäisiin, kun bussiin nousee nuori tai lapsi, joka ei näytä siltä sukupuolelta, mitä bussikuski voi näytöltään lukea.

Yhteiset liikuntatunnit kaikille sukupuolille koko kunnassa kävisi myös järkeen. Voihan liikuntaa, varsinkin yläasteella, jakaa ryhmiin, mutta onko ryhmäjako todellakin tehtävä sukupuolen perusteella. Muistan itse katselleeni haikeudella luistelukentän toiseen päähän, jossa pojat pelasivat jääkiekkoa, kun meille tytöille opetettiin piruetteja. Tytötkin pärjäävät aikuisina paremmin työelämässä, kun ovat oppineet pelaamaan pelejä säännöillä, jotka myös pojat tunnustavat ja pojat oppisivat ottamaan tyttöjä huomioon tilanteissa, joissa tyttö jäisi voimistaan toiseksi. Lisäksi tämä sukupuolen mukaan jakamattomuus, toisi suuren helpotuksen lapsille ja nuorille, jotka ovat transsukupuolisia tai heidän sukupuolikokemuksensa on vielä vakiintumaton.

En todellakaan tarkoita, etteivät tytöt saisi olla tyttöjä tai pojat poikia. Tarkoitan nimenomaan, että kaikkien tulisi saada olla omia itsejään sukupuolikokemuksestaan riippumatta. Ihan pienillä muutoksilla, joista ei olisi kustannuksia juuri ollenkaan ja joka ei olisi poissa keneltäkään, tekisimme omasta kotikaupungistamme tasa-arvoisemman paikan elää.

Kuvan on piirtänyt 11vuotias Porvoolainen translapsi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti