tiistai 15. marraskuuta 2016

Miksi tasa-arvo on niin tärkeää?


Sitä helposti kuvittelee todeksi sellaisen hokeman, että rikkaissa maissa ollaan onnellisempia ja eletään pidempään kuin köyhissä maissa, mutta asia ei ole näin yksinkertainen. Todellisuudessa valtion korkea bruttokansantuote ei tee ihmisiä hyvinvoiviksi, mutta tasa-arvo tekee.

Jos siis verrataan kohtalaisesti toimeentulevien maiden varallisuutta ja elinajanodotetta keskenään, ei voi havaita juuri mitään logiikkaa niiden välillä. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen odotetaan elävän vuosia vähemmän, kuin ruotsalaisen ihmisen, vaikka Yhdysvallat on paljon rikkaampi maa kuin Ruotsi. Yhdysvaltojen sisällä toki rikkaat elävät kauemmin, kuin köyhät, mutta sama kaava ei päde, kun maita verrataan keskenään.

Sen sijaan jos vertaa elinajanodotetta tasa-arvoon maiden välillä, täysin selkeä yhteys löytyy heti. Kun maan tulotaso ylittää tietyn rajan, varallisuudella ei ole enää elinajanodotetta nostavaa vaikutusta. Myöskään valmiiksi varakkaiden maiden talouskasvu ei pidennä ihmisten elinkaaria. Tasa-arvolla sen sijaan on aivan suora suhde elinajanodotteeseen. Ei ole itseasiassa mitään väliä kuinka tasa-arvo toteutuu, kunhan se toteutuu. Sillä ei ole väliä, toteutuuko tasa-arvo tuloeroja tasaavan verotuksen avulla vai ovatko ihmiset muilla keinoin samalla lähtöviivalla, mutta mitä tasa-arvoisempi valtio on, sitä parempi elinajanodote sen asukkailla on.Sama pätee myös lasten hyvinvointiin. Lasten hyvinvointia käsittelevässä hyvin kattavassa Unicefin tutkimuksessa tutkittiin kaikkea mahdollista koulukiusaamisesta terveyteen. Kun tämän tutkimuksen tuloksia verrataan varallisuuteen, ei bruttokansantuote tietyn tulorajan jälkeen enää näytä olevan yhteydessä lasten hyvinvointiin. Sen sijaan ihmisten keskinäisellä tasa-arvolla on lasten hyvinvointiin aivan suora yhteys. Mitä lähempänä maan rikkaimman 20% tulot ovat maan köyhimpien 20% tuloja, sitä paremmin kaikki maan lapset ja isommatkin ihmiset voivat... myös siis rikkaat ja heidän lapsensa. Tasa-arvo tuottaa siis hyvinvointia tasa-puolisesti kaikille vauvasta vaariin ja rikkaista köyhiin. 

Siksi tasa-arvo.


Jos kiinnostuit aiheesta, katso Richard Wilkinsonin luento: How economic inequality harms societies:

 http://www.ted.com/talks/richard_wilkinson#t-29202


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti